tomatnöjd.

När jag kom hem en dag förra veckan så var barnen ute och lekte i trädgården med sin storasyster. Rätt snart kom My och sa "här mamma, du kan ta in dem här så kan vi äta dem sen, jag har plockat dem själv!" Så lillvuxen hon lät och det nöjda lilla leendet när hon pratat klart. Älskade unge! Gick in till Anders och frågade om han bett henne plocka av tomaterna, men nej då. Så hon har hämtat skålen och fixat allt själv. My Tomatmästar'n Löwstedt! 🍅
 
 

zzzzoe.

Vaknade vid tre inatt och var superkissnödig. Ville inte gå upp och kissa utan bara sova, eftersom jag strax sulle gå upp (nämligen nästan två timmar senare, min hjärna funkar lite knasigt ibland). Men gick upp och kissade pga kunde absolut inte somna om. Vi har ett litet, litet trekantigt kupfönster i badrummet som är omringat av plåt ute på taket. Och plötsligt hör jag hur det börjar droppa på det där plåttaket. Regnet var kommet. Egentligen gör det mig inget men jag kände bara näeeeej! För jag vill inte cykla till jobbet i regn, haha! Något som jag vanligtvis inte bryr mig särskilt om för det är ju bara att klä sig. Men men. Så både då och när jag såg mitt väckningslarm som även visar aktuellt väder = ösregn, så kände jag att en andra bil hade inte varit så fel... Fast jag vet ju att det är totalt onödigt 363 dagar om året. Och bara en extrem lyx. Hur eller hur så vet vi prick vilken andra bil vi hade velat ha, nämligen en vi provkörde för snart tre år sedan..:
 
 
Nämligen en Renault Zoe, åh! En elbil, söt som socker och pigg som en mört! Förutom regnet så behöver jag frakta lite för myckt grejer för att vara smidigt, på cykeln idag... Nåväl. Vi har den inte idag, så får snällt cykla alternativt lösa det med bilen och Anders på något sätt 😝

typ 100 stycken!

 
Förra helgen, alltså helgen efter Den Stora Grävhelgen, var det dags att sätta lökar! När Anders förberedde det sista i rabatten så satte jag och barnen nästa års vitlök. Tre rader med två olika sorter. Hoppas de tar sig för i år fiskade vi upp väldigt sorgliga små vitlökar ur den där lådan.
 
 
Vår stora buske hade tappat sina flesta blad så jag och barnen lekte bland dem. Till exempel blev jag dekorerad i håret med dessa höstfärgade små blad, hehe! Sen kastades det upp i luften, på mamman, kröp i dem osv. Vi passade på med andra ord! Vädret var strålande och det räckte med tröja!
 
 
Vi avslutade höstlövsleken med att kratta lite. Med betoning på lite. Kratta löv kan jag tycka är det mest meningslösa sysslan. De fömultnar ju? Ger gräsmattan fin energi? Plus att grästmattan inte sällan får sin sista klippning efter löven fallit = de klipps sönder och förmultnar ännu snabbare. Så varför lägga tid och energi på att kratta ihop dem!? Så nä, sånt pysslar vi egentligen inte med. Och barnen struntade i det efter cirka 43 sekunder också, hehe!
 
 
När det var färdiggrävt var det ju dags att fylla igen med ny, frisk, fuktig näringsrik jord i rabatten! Vi blandade ny jord och nu koskit med vår sparade jord från krukor och vad det nu kan vara och från den ena odlingslådan! Givetvis gick det åt så mycket mer än vad vi trodde och köpte nog tolv säckar totalt, plus den jord vi hade då....
 
 
Platta nya jorden lite grand innan nästa lass kommer! Mycket kul!
 
 
Ea och My valde sockervadd på burk som lördagsgodis (.........) så de satte sig här och smaskade och tittade på när vi fyllde på med mer jord 😄
 
 
Dagsverket! Sen gick vi in och hade mysig lördagseftermiddag och nöjda med vad vi hunnit! Fint det!
 
 
På söndagen var det dags att sätta lökarna vi köpte helgen innan. Samt dessa gullvivor som Anders sparat till mig ❤️ Gullvivor är nämligen min absoluta favoritblomma och att ha dem i trädgården är jag väldigt glad för så jag hoppas de vill rota sig igen!
 
 
Rabatt redo för löksättning! Jag plattade till jorden med en kratta och det blev ju sannerligen ett ytterst tillfredställande mönster. Ville typ inte röra jorden efter. Men lökarna skulle ju ner!
 
 
Det blev som tre sektioner där vi fixat ny jord. Den sista delen av den här rabatten som inte fick ny jord sitter det jordgubbar så den delen lät vi vara. På denna sektion blev det rosa blommor! Så fint!
 
 
Här har ni alla lökarna förresten! Förutom den rosa blandningen så köpte vi en blå-rosa-blandning. Tulpanerna var samma sort men olika färger. Sen två typer av blommor som ska hålla rådjuren borta. Den längst bak, den stora rosa bollen (en typ av alum) visade sig bara vara en jätteknöl. Haha! Trodde det skulle vara några stycken men nä, haha! Den andra, längst ner till höger var många små i alla fall!
 
 
Färdiglökat! Jag satte ner typ 80 stycken räknade jag ut. Längtar till våren kan jag säga! Vi satte lökar förra våren som inte visat sig det minsta, i den här rabatten. Så hoppas verkligen att den nya jorden gör susen! Anders sparade dessutom många av de gamla lökarna vi hittade som han satte på ett annat ställe, så vi petade lätt ner över 100 lökar! Härrrrligt! Bara vänta och se, sisådär fem-sex månader 😄
 
Men så jäkla fint att ha fått det här gjort! Hoppas också kaprifolen får lite nytt liv. Även om den levt så är den rätt skral alltså! Satte även ner pionerna - en gammal och som vi satte förra sommaren - igen så jag hoppas de också tar sig för pioner går ju inte av för hackor!
 
Det var det trädgårdsfixet! 🌱